המרכז הרפואי האוניברסיטאי ברזילי אשקלון
דלג על בר עליון
בר עליון
דלג על חיפוש
חיפוש
דלג על על המרכז הרפואי
על המרכז הרפואי
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners
דלג על Banners
Banners

על בריאטריה, אינדיאנה ג'ונס והגביע הקדוש

על בריאטריה, אינדיאנה ג'ונס והגביע הקדוש

על בריאטריה, אינדיאנה ג'ונס והגביע הקדוש

תשאלו בוודאי מה הקשר בין בריאטריה לאינדיאנה ג'ונס הארכיאולוג ההרפתקן, אבל על כך בהמשך, אתחיל בציטוט מאת הגיבור שלנו:"we are simply passing through history…this is history" . ולמי שאינו קורה אנגלית: "אנחנו פשוט עוברים דרך ההיסטוריה...זוהי היסטוריה".

אם בהיסטוריה עסקינן, הרי שהמושג "בריאטריה" ידוע עוד מימי יון העתיקה ומקור השם במילה "בריא", שפירושה ביוונית הוא "כבד". ישנם גם מי שגרסו כי המקור הוא דווקא בעברית הקדומה קרי, "בריא גוף" שפורש ככבד או שמן. יחד עם זאת, מסענו מתחיל הרבה יותר מאוחר, בשנות ה-50 של המאה הקודמת ונמשך עד עצם היום הזה. כלומר, מדובר בתחום כירורגי בן פחות מ 70 שנה.  

הניתוחים הראשונים בוצעו בשנות ה-50 ועד שנות ה-70 – מדובר במעקפי מעי דק למיניהם, אשר נשאו בחובם פרופיל סיבוכים אדיר. אחריהם, באמצע שנות ה-70 פותח ניתוח מעקף הקיבה הראשון ע"י כירורג אמריקאי בשם מייסון ובשנות ה-80, במקביל לניתוחים הנ"ל, פותחו "ניתוחים מגבילים" נוספים כדוגמת VBG ו SRVG, אשר בוצעו גם בישראל.  

באמצע שנות ה-90 הופיעה הטבעת המתכווננת LAGB , אשר השתלבה היטב עם התפתחותה של הכירורגיה הלאפארוסקופית ותפשה תאוצה בעקר באירופה ובמזרח, לארה"ב נכנסה שנים לאחר מכן ולא תפשה נתח משמעותי בהשוואה לישראל למשל, בה היא בוצעה בעשרות אלפים.

לקראת סוף שנות ה-90 הומצא ניתוח המיני בייפס או מעקף קיבה בהשקה אחת, אשר התנהגותו הייתה שונה מאד מזו של המעקף המוכר, ודמתה הרבה יותר להתנהגותם של מעקפי התריסריון. הניתוח בוצע במספרים קטנים בארה"ב אולם שווק אגרסיבית במזרח הקרוב והרחוק ולאחרונה באירופה ובישראל.

בראשית שנות ה-2000, חלה תנופה אדירה בביצוע ניתוח מעקף הקיבה RYGB, בגישה הלאפארוסקופית ובתוך זמן קצר הפך לניתוח המבוצע ביותר בעולם. במקביל, באותה התקופה גם נחשף העולם לניתוח שרוול הקיבה הלאפארוסקופי, אשר בתוך מספר שנים הפך אף הוא, לניתוח הבריאטרי המבוצע ביותר בעולם לצד ניתוח מעקף הקיבה RYGB .

נזכיר גם את קבוצת ניתוחי מעקף התריסריון לסוגיהם אשר פותחו בשנות השמונים בעקר, הפועלים באמצעות יצירת מצב של תת ספיגה (מונעים ספיגה של מרכיבי מזון כגון חלבון, שומן, מינרלים וויטמינים). סוג זה של ניתוח זכה לעדנה מסוימת בעידן הלאפארוסקופי ותפש את מקומו בתחתית סולם הפופולריות ומבוצע במספרים קטנים מאד בכל העולם, בעקר בשל מורכבותו הטכנית מחד והשפעתו החולנית הקיצונית על המטופלים מאידך. נזכיר עוד  כי בשנים האחרונות הושק ניתוח מעקף תריסריון לאפרוסקופי חדש, המבוצע בהשקה אחת, לרוב כניתוח חוזר, ותוצאותיו הראשוניות מבטיחות אם כי, מוקדם מידי לקבוע לעת הזו, עד כמה ישנה את פני התחום.

המסע הזה מורכב הרבה יותר מאשר סוג ניתוח כזה או אחר ובמקביל לעשייה הכירורגית בתחום, מתנהל בשנים האחרונות מחקר אינטנסיבי, בניסיון להבין את "משקלם" של גורמים אחרים בתופעת ההשמנה, גם בהקשר לתחלואה נלוות כגון סכרת ויתר לחץ דם אך גם ללא. המחקרים חושפים מגוון של גורמים כגון: גנטיקה ספציפית (תסמונות מסוימות), פעילות חיידקי מעי, הורמונים הפועלים במערכת העיכול ותהליכים ברמה התאית והשפעתם על רקמת השומן.   

אין לי ספק כי ממציאי הניתוחים הבריאטרים לאורך ההיסטוריה הקצרה של התחום, התכוונו לעשות טוב, בחפשם אחר הניתוח האידיאלי. אינדיאנה ג'ונס יצא למסע מפרך ומסוכן בחפשו אחר  "הגביע הקדוש" ואולם, גם כאשר הגביע היה לכאורה בידיו לפרק זמן קצר, הוא הבין שמוטב שיישאר עלום איי שם בתהומות הנשייה, ובעשותו כן הותיר בידנו את האפשרות היחידה – להמשיך ולהתאמץ ואולי, למצוא אותו ביום מן הימים. כך זה היה בסרט, אבל החיים אינם סרט ולנו לא נותר אלא להמשיך במסע הזה ולחקור ולהבין את תופעת ההשמנה כמו גם תופעות ומחלות רבות אחרות.

מעבר לזאת, חשוב גם שנבין כי הגענו לעולם הזה שונים אחד מהשני ואחת מהשנייה, לא כולנו נועדנו להיות ONE -SIZE (אותה מידה, זו של הדוגמנים והדוגמניות שרואים בפרסומות). לכן גם, עלינו להבין כי משקל גופנו מושפע מכל כך הרבה גורמים אשר רק את מקצתם אנו יודעים ובכל יום שעובר אנו מבינים כמה עוד נשאר לנו לגלות.

לסיכום אומר כי מתוך ההבנה כי השמנה הינה תופעה המושפעת ממספר רב של גורמים, ברור כי עצם המחשבה כי ניתוח כזה או אחר (הפועל כמגביל או דרך תת ספיגה) יכול להכריע גורלות של אנשים כה שונים זה מזה, מקורה בטעות. לכן אני סבור כי בבואנו לנתח אדם בשל השמנה חולנית אנו חייבים לעשות זאת בענווה רבה ומתוך הבנה שאנחנו לא יכולים ואף לא מתיימרים לפתור את בעייתו במחי ניתוח, כי האדם הינו מכונה מורכבת הרבה יותר מסך חלקיה וממערכת העיכול שלה, בה נתקנו וחיברנו חלקי מעי זה לזה וחשבנו שבכך תמו בעיותיו של המטופל. יתרה מזאת, אם כבר החלטנו לפסוע בנתיב הניתוחי אז שיהיה כזה אשר יגרום לנזק המזערי ביותר האפשרי ומבלי לחשוף את המטופל לסיכונים, סיבוכים ושאר מיני צרות בעתיד.  

ואולי אי שם בעתיד, יימצא אותו "גביע קדוש" בדמות ניתוח מבריק או טיפול תרופתי חדשני, או שילוב של שניהם, אשר יגשים עבור המטפלים והמטופלים כאחד את מה שכולנו כה כמהים לו, אבל עד אז זכרו מה אמר אותו חכם סיני זקן ששמו היה.... אינדיאנה ג'ונס :"Choose wisely, for while the true Grail will bring you life, the false Grail will take it from you.". "נהגו בתבונה בבואכם לבחור, כי בעוד שהגביע האמיתי יביא לכם חיים, המזויף ייטול אותם מכם".

דר' ירון מינץ

 

הדפס
עבור לתוכן העמוד